lauantai 1. tammikuuta 2011

Ponttilattian / lattialaudan asennus

Tässä hieman ajatusdumppausta pontatun lattialaudan asentamisesta.

Lattiavasat: lattian asennusta haittaa ainoastaan nopeat muutokset lattiavasoissa; esim. vasojen yhtymäkohdat jne. Vasojen "kokonaissuoruus" eli siis lattiavasojen korkeuserot huoneen eri kulmista mitattuna eivät ole ongelma isommassa huoneessa (yli 7 neliötä) koska lattialauta taipuu yllättävän paljon. Ainakin mäntylauta on kuin "kumia".

Lattiasta tulee juuri sen näköinen kun siitä tulee. Mikäli tahdot erittäin suoran ja "sliipatun" lautalattian on työmäärä ihan erilainen. Tällöin lattiavasojen tulee olla täysin suoria ja lattialaudan laadukasta. Tällöin kannattaa ottaa parasta laatua ja valmiiksi kuivattua lautaa ja asentaa se mahdollisimman nopeasti kuivauksen jälkeen.

Lattialaudasta: itsekuivattu lauta tulee olemaan kieroa, mutta se ei ole ongelma asennuksen kannalta. Pidä huoli että kuivaat laudat hyvin tuuletetussa ja hyvin tuetussa taapelissa.

Lattian asentaminen kannattaa suorittaa kahden ihmisen voimin. Toinen kiinnittää (ruuvvaa) ja toinen naputtelee lautaa ponttiin.

Ruuvikiinnityksestä: kiinnitä urospontin kulmasta. Mikä tahansa puuruuvi kelpaa, ruuvvin kanta saa olla "normaali" uppokantainen. Ruuvvi uppoaa mäntylautaan helposti niin syvälle kuin vain haluaa sen kiristää. Oikeastaan vain ruuvin pituus merkitsee, valitse mahdollisimman pitkä ruuvvi.Työkalut: rullamitta, 2kpl moskaa (tavallinen vasarakin käy mutta siinä on aika vähän massaa - joudut siis lyömään lujempaa), jiirisirkkeli, lyöntirauta viimeisille laudoille.

Aloitus merkitsee; tarkista että laudat lähtevät vastakkaisen seinän suuntaisesti. Pyri saamaan kaikki laudat niin syvälle ponttiin kuin ne menee, muuten lattia voi lähteä kaartumaan. Kiristystekniikoita on monia; työ opettaa. Esimerkiksi jos keskelle lattiavasoja jäävä päätyponttilauta on kiero pitkästä pontista poispäin sen saa suoraksi seuraavan päätypontin kautta "kiilaamalla".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti